צמיחה לאחר משברים, קיימת אצל מי שחוו מגוון אירועים מטלטלים ומשבריים - גירושין, פרידות, התמודדות עם מחלות, תאונות, פיטורין ועוד מגוון רחב של אירועים שהאדם חווה כמשבר. צמיחה לאחר משבר היא נושא חשוב, כיוון שהיא משנה את האופן בו אנחנו מתייחסים למשבר ולטראומה. השאלה המשמעותית ביותר אם כך היא: מה מאפשר צמיחה לאחר משבר?
במחקר מקיף שערכתי (שלומאי ולומרנץ, 2003) רואים שצמיחה לאחר משבר אינה ההיפך של כל אותם סימפטומים פוסט טראומטיים אלא באופן מפתיע יש קשר חיובי ביניהם. כלומר- פעמים רבות צמיחה וחוסן נפשי הולכים יד ביד עם הכאב, העצב ומתח.
איך זה יכול להיות? ובכן, הדבר אפשרי כיוון שאחד מהמשתנים המשמעותיים ביותר המאפשרים צמיחה, הוא עיבוד רגשי של המשבר: התבוננות בחוויה הקשה, ניסיון להבינה ומתן מקום לכאב. התהליך הפסיכולוגי הזה אינו נעים הרבה פעמים, אך הוא משמעותי ביכולת שלנו להתבונן בעצמנו, להבין, להפיק לקחים, ליצור משמעויות חדשות ובסופו של דבר גם לגדול ולצמוח. דוגמא טובה לכך קראתי לפני מספר שנים:
"זה כמו הסיפור של הכד המנופץ. דמיינו שיום אחד אתם מעיפים כד יקר ערך על הרצפה. הוא מתנפץ לחתיכות קטנות. מה תעשו? תנסו להדביק את החתיכות חזרה בדיוק כפי שהיה? או שתרימו את החתיכות הצבעוניות והיפיפיות בכדי ליצור מהן משהו חדש? כדוגמת פסיפס צבעוני?"
לאחר משברים, אנשים מרגישים שמשהו בתוכם התנפץ- השקפת העולם, התחושה "שלי זה לא יקרה", מערכות היחסים. מי שינסו להרכיב מחדש את חייהם בדיוק כפי שהיו ישארו פגיעים ומתוסכלים, אך הניסיון להתמודד עם ההתנפצות, ליצור משמעות ,ולבנות את חיינו מחדש- הם שהופכים אותנו חסונים יותר. באופן לא מפתיע, גם תמיכה חברתית היא גורם חשוב בצמיחה לאחר משבר. מחקרים שונים הראו שהתמיכה החברתית לה זוכה אדם במשבר, התחושה כי הוא אינו לבד וכי יש למי לפנות בעת צרה, תורמת לכך שהאדם יחוש מחוזק לאחר המשבר.
לסיום חשוב להדגיש, כי בהתייחסות לצמיחה בעקבות משבר, אין הכוונה כמובן לכך שהאירוע עצמו חיובי או רצוי, אלא שההתמודדות עמו עשויה להוות מנוף לצמיחה ולהתחזקות. הדרך להתמודדות עם משבר אינה קלה או מהירה. היא רצופת מהמורות וכל אחד מוצא בה את הנתיב שלו, אך חשוב לזכור, כי בתוך המאבק לבניה מחודשת של עצמנו ושל חיינו, קיים הפוטנציאל להתחזקות ולשינוי חיובי.