איך מתמודדים עם התקף חרדה

למה 'מחשבות שליליות' הן עניין מסוכן ומטריד? כי תודעה גוררת הוויה. המחשבות שעוברות לנו בראש מכתיבות את האופן שבו אנו מסתכלים על העולם ומתנהלים בו. לכן גם אם 'מחשבה שלילית' נחשבת לבעיה רכה או פעוטה, פוטנציאל הנזק שלה רב. למעשה, חלק ניכר ממה שנקרא 'דימוי עצמי נמוך' הוא פעמים רבות פועל יוצא של 'מחשבות שליליות'. גם החרדות והפוביות למיניהן נובעות הרבה פעמים מגישה רגשית מוטעית שמתודלקת על ידי מחשבות שליליות.
מנגד, אנחנו גם לא רובוטים. אי אפשר לחשוב רק באופן 'חיובי', אם היינו נוהגים כך גם זו היתה בעיה. החוכמה האמיתית היא לדעת לזהות מהי 'מחשבה שלילית' מזיקה שכדאי להתאמץ ולהיפטר ממנה.

מתי מחשבה שלילית הופכת מסוכנת?
בדרך כלל מחשבה שלילית 'מסוכנת' תהיה מחשבה שתעסיק אותנו באופן כמעט אובססיבי. אחת הדרכים למפות מחשבות שליליות בעלות פוטנציאל נזק, היא לזהות דפוסים של חשיבה כפייתית (אובססיבית). חשיבה כפייתית מורכבת ממחשבות, דחפים או דמיונות שמופיעים במחזוריות וחודרים לתודעה. לא מדובר במחשבה קוהרנטית רציונלית הנוגעת לבעיה כזו או אחרת, אלא ברצף של מחשבות מוגזמות ולא סבירות שתופסות חלק נכבד מהזמן של האדם ועלולות להפריע באופן משמעותי לתפקוד הרגיל של הפרט בחברה.
החדשות הטובות הן שחלק מהטכניקות של הפסיכותרפיה קצרת המועד ובעיקר CBT טיפול  התנהגותי קוגניטיבי יכולים לתת מענה מצוין לבעיה. למעשה, אפילו בהגדרת הבסיס שלה, התפיסה הטיפולית רואה בהסרה ובהחלפה של 'מחשבות שליליות' את אבן הבניין המרכזית בטיפול. הרעיון של 'טיפול התנהגותי קוגניטיבי' הוא התמקדות בזיהוי מחשבות אוטומטיות אשר אינן משרתות אותנו יותר, והחלפתן במחשבות חדשות שמקדמות את ההוויה שלנו לכיוונים יותר חיוביים. או במילים אחרות: החלפת המחשבות השליליות.
חשוב לציין ש'מחשבות שליליות' מהוות בסיס לבעיות התנהגותיות רבות ממשפחת החרדה או הפוביה. כך שהרציונל הטיפולי הזה מהווה בסיס עיקרי בהתמודדות עם הפרעות נוספות כמו טיפול בחרדת טיסה, חרדת נהיגה או חרדת מבחנים.

מי מטפל במחשבות שליליות?
כאמור, מי שאמור להיות אמון על טיפול במחשבות שליליות הוא פסיכותרפיסט שמתמחה ב'טיפול התנהגותי קוגניטיבי'. כמו למשל הפסיכותרפיסטית הבכירה נלי זיו.
נלי זיו, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה התנהגותית קוגניטיבית (CBT), היא דוגמה מצוינת לדור החדש של המטפלים הפסיכותרפיים הדוגלים בגישה טיפולית הוליסטית. לכן בנוסף לטיפול התנהגותי קוגניטיבי, הארסנל הטיפולי שלה כולל גם שילוב של טכניקות נוספות כמו דמיון מודרך, קלפים טיפוליים והקשבה קוונטית.
אצל מרבית המטופלים ניתן לפתור בעיות של מחשבות שליליות בסדרה של לא יותר מ-14 טיפולים. אצל חלק מהמטופלים שסובלים ממחשבות שליליות תסתפק נלי זיו רק בטיפול התנהגותי קוגניטיבי, אבל לעיתים היא תשלב גם גישה טיפולית נוספת – הכול בהתאם לסיטואציה הספציפית ואופי המטופל.
כחלק מהשגרה המקצועית שלה פוגשת נלי זיו מטופלים רבים שסובלים ממחשבות שליליות, או מבעיות כמו ביטחון עצמי נמוך  או חרדה, שסילוק 'המחשבות השליליות' והחלפתן באחרות הוא חלק מהותי ויסודי מהטיפול בהן.
זיו, שהחלה את הקריירה שלה כמטפלת במערכת הציבורית, עברה למגזר הפרטי ומגשימה  את 'האני מאמין' הטיפולי שלה במלואו. בסיס הפעילות שלה נמצא בדרום הארץ, והיא פוגשת מטופלים בשלוש קליניקות, בבאר שבע, אופקים ואשקלון.

אם גם אתם חושבים שאתם סובלים מדפוסים של חשיבה כפייתית, חרדות, פוביות או כל צורת ביטוי אחרת של מחשבות שליליות, כדאי שתקבעו פגישת יעוץ ואבחון עם הפסיכותרפיסטית הבכירה נלי זיו באחת משלוש הקליניקות שלה הפרושות בדרום הארץ – בבאר שבע, אופקים או אשקלון.
 
נלי זיו - פסיכותרפיה

שעות וימי פעילות
א', ב', ג', ד', ה
8:00-20:00

ימי ו'
8:00-15:30

פרטי יצירת קשר
טלפון
054-73-58-688

דוא"ל

nelyziv436@gmail.com