הפרעה נפשית הנה צירוף של כמה תסמינים המופיעים אצל הסובל ממנה לפחות חלק מהזמן. להפרעות האלה יש ביטויים בממד הרגשי, ההתנהגותי והקוגניטיבי – לעיתים במקביל. ההפרעה הנפשית משקפת תפקוד לא נורמלי מבחינה פסיכולוגית, ביולוגית או התפתחותית. בחלק מהמקרים ההפרעה הנפשית היא תגובה למצב דחק או אובדן. אנשים שסובלים מהפרעות קשות אלו באופן כרוני נקראים 'נפגעי נפש'. טיפול בנפגעי נפש הוא עניין יקר. חלקם הגדול נסמך גם על טיפול כימי תרופתי. הטיפול הזה לרוב מצליח לרסן את ההפרעה, אבל יש לו גם תופעות לוואי לא פשוטות. בדיוק בצומת הזה פסיכותרפיה התנהגותית קוגניטיבית (CBT) יכולה לסייע.
לא ריפוי. ליווי
תהילתה הגדולה של הפסיכותרפיה ההתנהגותית קוגניטיבית קשורה ליכולת שלה לפתור בעיות נקודתיות באופן ממוקד ומהיר. לכן, ליבת העבודה של הפסיכותרפיסטים בגישה זו מתמקדת בטיפול בבעיות 'רכות' יותר כמו חרדות, פוביות, כעסים או דימוי עצמי ירוד. הסובלים מבעיות כאלה אינם מוגדרים בדרך כלל כנפגעי נפש, ולמרות זאת בשנים האחרונות מתגבשת הכרה שרואה בפסיכותרפיה ההתנהגותית קוגניטיבית חלק מהמארג הטיפולי התומך גם בנפגעי הנפש.
הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי אינו מתיימר לעקור את ההפרעה הנפשית מהיסוד ולרפא את המטופל. אבל הוא התגלה ככלי אפקטיבי בסיוע לנפגעי נפש לחזור ולתפקד בקהילה. הוא מסייע להם להתגבר על בעיות נקודתיות ולהתמודד עם תופעות לוואי של הטיפול התרופתי. לכן, ליווי נפגעי נפש הוא סגמנט גדל בעבודת פסיכותרפיסטים בגישת הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי. האופי המיוחד של המשימה והצורך להמשיך ולהעצים את המטופל על בסיס קבוע, הוביל לכך שבשונה ממרבית סדרות הטיפול בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית שכמעט אף פעם לא חורגות מעשרים מפגשים, ליווי של נפגעי נפש עשוי להימשך גם שנים ארוכות. בדרך כלל תהליך ארוך טווח כזה מלווה בגרף מתמיד של שיפור, ולעיתים ליווי כזה יכול ממש להחזיר את חייו של המטופל למסלול.
אוטוריטה בטיפול לנפגעי נפש בדרום
הפסיכותרפיסטית נלי זיו, שבין היתר, מתמחה בטיפול בנפגעי נפש ונחשבת לסמכות מקצועית בטיפול לנפגעי נפש בדרום הארץ, עוסקת לא מעט בהענקת עזרה נפשית וליווי של נפגעי נפש. היא נזכרת במקרה של מ' שהגיעה לקליניקה שלה לטיפול פסיכותרפיה באשקלון.
מ', בת הארבעים ושתיים סבלה משלל בעיות שהפכו אותה לנפגעת נפש. היא סבלה מחרדות, מ-OCD קיצוני של ניקיון גוף כפייתי ומחשבות טורדניות רבות. הבעיות של מ' גזרו עליה חיים של בדידות וניתוק חברתי. במהלך ליווי של ארבע שנים, נלי זיו פתרה עם מ' את הבעיות בהדרגה. כך, ממצב של שיתוק הצליחה מ' בסוף התהליך להשתלב בשוק העבודה ולהיכנס למערכת יחסים זוגית עם בחור שהכירה במהלך הדרך.
כחלק מסט הכלים הטיפולי שלה, בוחרת נלי זיו לשלב לצד טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) טכניקות נוספות כמו דמיון מודרך, 'הקשבה קוונטית' וקלפים טיפוליים. משום שליווי נפגעי נפש הוא תהליך ארוך עם רבדים ואתגרים רבים, פעמים רבות הטכניקות האלה משלימות את הפסיכותרפיה הקלאסית ומאפשרות לנלי זיו להעניק למטופלים שלה פתרון הוליסטי יותר.
באופן טבעי קשה יותר למצוא מטפלים מעולים באזורי הפריפריה, העובדה שנלי זיו החליטה להקים את בסיס הפעולה שלה בדרום הארץ בהחלט ראויה לציון. היא אחת המטפלות המנוסות ביותר שפועלות היום בדרום. למעשה, בשל הדרישה הגדולה לסוג כזה של טיפולים והמחסור במטפלים מנוסים באזור הנגב ודרום הארץ, היא מעניקה היום טיפולי פסיכותרפיה בשלוש קליניקות שונות בבאר שבע, אשקלון ואופקים. כאמור, כחלק מהעבודה השוטפת נלי זיו עוסקת גם בליווי נפגעי נפש.