החל בפרסומיו של זיגמונד פרויד בראשית המאה העשרים, הטיפול הפסיכולוגי הולך וצובר תאוצה כנדבך חשוב באיכות החיים של העולם המערבי. אבל מה שהתקבל בהתלהבות במערב אירופה וצפון תל אביב, התקבל בחלקים מהפריפריה הישראלית בהרמת גבה חשדנית. לא ניכנס לסיבות ההיסטוריות, אבל זו עובדה שעד לאחרונה בחלקים מהפריפריה, כמו למשל דרום הארץ, 'טיפול פסיכולוגי' לא היה דבר שמדברים עליו בגלוי. אל מי שפנה לטיפול כזה היתה מוצמדת סטיגמה של "חולה נפש" או "לא נורמלי".
בעשורים האחרונים היחס אל הפסיכולוגיה השתנה מקצה לקצה, אבל עדיין אפשר למצוא במגזרים מסורתיים מסוימים איים של רתיעה. כן, גם היום פניה לטיפול פסיכותרפיה באופקים עלולה להתקבל בצורה ביקורתית.
פסיכותרפיה בב"ש: גישה רכה לטיפול פסיכולוגי
נלי זיו, פסיכותרפית בכירה בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה התנהגותית קוגניטיבית (CBT) שמעניקה טיפולים פסיכותרפיים בבאר שבע, אשקלון ואופקים, עדיין נתקלת פה ושם בדעות הקדומות האלה. מה שבכל זאת משנה את ההתייחסות היא העובדה שהפסיכותרפיה ההתנהגותית קוגניטיבית שהיא עוסקת בה, שונה מאוד מהדימוי השגור של ספת הפסיכואנליטיקאי. היא מסבירה: "הפסיכותרפיה ההתנהגותית פסיכולוגית מציעה טיפול פסיכולוגי בגישה רכה. אנשים רואים אותי, שומעים אותי מדברת בגובה העיניים בסלנג שלהם וכשצריך גם בשפת האם שלהם. הם מבינים שאין לי קרניים."
אחד החסמים המסורתיים לטיפול פסיכולוגי בגישת הפסיכואנליזה הוא שמדובר בטיפול שעשוי לערוך שנים ארוכות ופעמים רבות אין לו יעד מוגדר. אין ספק שהפסיכואנליזה עונה על צרכים של מיליוני אנשים ברחבי העולם. אבל לא צריך להתפלא שהתפיסה הזו פחות תפסה בקרב שכבות הביניים שמעדיפות פתרון קונקרטי ושהתחייבות לטיפול פסיכולוגי של שנים עלולה להוות עבורם גם נטל כלכלי. נלי זיו מסכמת את הנושא: "את הנקודות האלה אני מבהירה למטופלים שלי מיד, אני פה בשביל לעזור לכם לפתור ולהתמודד עם הבעיות הממשיות שלכם ולא לצאת איתכם למסע. מבחינתי פסיכותרפיה בב"ש זה עניין מאוד שונה מטיפול פסיכולוגי בת"א, אני מסבירה שטיפול התנהגותי קוגניטיבי מספק פתרון בטווח הקרוב ורק לעיתים נדירות הטיפול חורג ממסגרת של 14 מפגשים."
טיפול לנפגעי נפש באופקים
אחת הסיטואציות הנדירות בהן גם טיפול פסיכותרפי התנהגותי עשוי לחרוג לדפוס טיפולי ארוך טווח, הוא האתגר של שיקום פגועי נפש בקהילה. כמה מהמטופלים של נלי זיו שייכים לקטגוריה הזו. בקליניקות שלה בבאר שבע, אשקלון ואופקים היא מעניקה ליווי לנפגעי נפש שסובלים מבעיות חמורות כמו סכיזופרניה או דיכאון קליני. בשנים האחרונות היא גם מלווה באופן דומה פגועי הלם שחוו אירוע של דחק פוסט טראומתי באחד מסבבי הלחימה שפקדו את עוטף עזה ודרום הארץ בעשור האחרון.
כאמור, ליבת הטיפול שמעניקה נלי זיו למטופליה מתבססת על הפסיכותרפיה ההתנהגותית קוגניטיבית. גישה טיפולית זו מתמקדת בזיהוי מחשבות אוטומטיות אשר אינן משרתות אותנו יותר ומלמדת להחליף אותן עם מחשבות חדשות שמביאות את ההוויה שלנו לכיוונים חיוביים. נלי זיו שכחלק מהגישה הרכה שלה מחזיקה בתפיסת טיפול הוליסטית, נוהגת לשלב עם הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי גם טכניקות נוספות ובהן: 'דמיון מודרך', שיטה שמשלבת טכניקות הירגעות והרפיה, הכוללות החזיה (ויזואליזציה) של פרטי עצמים, מצבים ודימוי של שימוש בחושים אחרים. התהליך כולו נושא אופי רגוע ושליו ומאפשר לתרגל את שליטת המוח על התפקודים הגופניים; 'הקשבה קוונטית', שיטה המבקשת מהמטופל 'להקשיב לגופו', לציין ביטויים פיזיולוגיים לתחושות רגשיות ולהבין את הפחדים והרגשות העמוקים מבלי להדחיקם או להתנגד להם; וקלפים טיפוליים, שיטה העושה שימוש בקלפים הכוללים איורים או מילים שנועדו לעורר אסוציאציות והשלכות של המטופל, ובכך לשמש כאמצעי להבנה רגשית פנימית.