טיפול בדיכאון קליני 

כולנו חווים לעתים תקופות של עצב ומצב רוח רע שאנו מכנים בשם 'דיכאון'. על פי רוב מדובר בתגובה טבעית לאירוע קונקרטי כמו פרידה מאהוב, אבל, אובדן עבודה וכיוצא בזה. על פי רוב כשהסיבה ל'דיכאון' תחלוף או תתייצב יפוג גם מצב הרוח הקשה.
דיכאון קליני עמוק הוא עניין אחר. כאן אנחנו מדברים על מצב דיכאון בסיסי, ללא קשר ישיר עם מאורע כזה או אחר ועדיין מציג סימפטומים לדיכאון. מובן שמי שמגיע למצב הזה סובל פעמים רבות מבעיות תפקוד (משפחה, עבודה, חברה), אבל מקור הבעיה עמוק יותר. טיפול בדיכאון קשה הוא עניין מורכב שנמצא תחת דיסציפלינות טיפוליות שונות. הרפואה מכירה בדיכאון הקליני כבר כמה עשורים כבעיה שניתן לטפל בה באמצעים כימיים תרופתיים. הטיפול התרופתי עשוי להיות מאוד אפקטיבי אך לתרופות יש גם תופעות לוואי. חלק ניכר מהמטופלים לא מקבל מענה מספק במסלול הרפואי בלבד.

לצד הטיפול התרופתי, מי שהיום ניצבת בחזית הטיפול בדיכאון קליני זו הפסיכותרפיה קצרת המועד. מטפל פסיכותרפי מנוסה יודע להפעיל כמה טכניקות טיפוליות שהוכחו כיעילות בטיפול בדיכאון קליני. בשונה מטיפול פסיכולוגי, הפסיכותרפיה קצרת המועד פועלת באופן ממוקד ואינה מצריכה טיפול של שנים. בדרך כלל מחזור טיפולי לא ייארך מעבר לעשרים מפגשים.
נלי זיו, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה התנהגותית קוגניטיבית (CBT), היא פסיכותרפיסטית בכירה.  אחרי שנים ארוכות בהן נלי טיפלה  במסגרות טיפוליות ציבוריות, היא פתחה קליניקה פרטית בה היא מקבלת מטופלים הסובלים ממגוון בעיות שהפסיכותרפיה יודעת להתמודד אתן וזה כולל מענה אפקטיבי לתופעות של דיכאון קליני ודיכאון לאחר לידה.
 נלי, מפרטת ומסבירה כיצד היא רותמת את הפסיכותרפיה לטיפול בדיכאון קליני: "דיכאון קליני הוא תופעה נפשית המתאפיינת בדפוס נרחב ומתמשך של מצב רוח ירוד, שאליו מתלווים הערכה עצמית נמוכה ואובדן עניין והנאה מפעילויות מהנות, חרדה, הפרעות שינה ותיאבון, חוסר מרץ, מחשבות פסימיות שונות. באמצעות פסיכותרפיה אני מנסה להתמודד עם הבעיות בנפרד באמצעות טכניקות טיפוליות שונות. הכול בהתאם למצב הסובייקטיבי של המטופל."

אלו הם כמה מהכלים שנלי זיו ופסיכותרפיסטים אחרים משתמשים בהם בהתמודדות עם מצבים שונים ובראשם, כמובן, טיפול בדיכאון קליני:
  • טיפול התנהגותי קוגניטיבי – טיפול המתמקד בזיהוי מחשבות אוטומטיות אשר אינן משרתות אותנו יותר ומלמד להחליף אותן עם מחשבות חדשות שמביאות את ההוויה שלנו לכיוונים חיוביים יותר. בדרך כלל, טיפול כזה הנו קצר מועד (14-10 מפגשים) ומתקיים בקליניקה, ע"י שיח טיפולי.
  • דמיון מודרך – שיטה שמשתמשת בדמיון כדי להשפיע על המצב הנפשי. במסגרת הטיפול הפסיכותרפיסט יסייע למטופל להציף מחשבות לא מודעות באופן אסוציאטיבי ולתרגל את שליטת המוח על התפקודים הגופניים. השיטה משלבת טכניקות הירגעות והרפיה, הכוללות החזיה (ויזואליזציה) של פרטי עצמים, מצבים ודימוי של שימוש בחושים אחרים. התהליך כולו נושא אופי רגוע ושלו.
  • קלפים טיפוליים – שיטה העושה שימוש בקלפים הכוללים איורים או מילים שנועדו לעורר אסוציאציות והשלכות של המטופל, ובכך לשמש כאמצעי להבנה רגשית פנימית. עבודה עם קלפים אלה אפקטיבית במיוחד כאמצעי לקידום תהליכים רגשיים בפסיכותרפיה. התמונות והדימויים שבקלפים נועדו לשמש כשפה בלתי מילולית, העוקפת את החשיבה המודעת ומקדמת הבנה של רגשות ומחשבות שהם עמוקים ופחות מודעים.
  • הקשבה קוונטית – שיטה המבקשת מהמטופל 'להקשיב לגופו', לציין ביטויים פיזיולוגיים לתחושות רגשיות ולהבין את הפחדים והרגשות העמוקים מבלי להדחיקם או להתנגד להם, וכך לאפשר להם להשתנות בצורה אותנטית ולהירפא מהיסוד.
נלי זיו, שפועלת באזור הדרום מציעה טיפול פסיכותרפי מלא לדיכאון קליני והשיטות שפורטו לעיל הוכיחו ומוכיחות את עצמן עבור מספר רב של מטופלים.
 
 
נלי זיו - פסיכותרפיה

שעות וימי פעילות
א', ב', ג', ד', ה
8:00-20:00

ימי ו'
8:00-15:30

פרטי יצירת קשר
טלפון
054-73-58-688

דוא"ל

nelyziv436@gmail.com