למי שלא סובל מהתופעה חרדת מבחנים עשויה להיתפס כדבר טריוויאלי, אבל בעולם המודרני מדובר בבעיה שמי שלוקה בה עלול לסבול מהשלכות חמורות שישפיעו על כל מהלך חייו. בעידן בו ההכוונה הספציפית למסלול מקצועי או צבאי מתחילה בגיל מוקדם, לעתים מבלי לקבל הזדמנות נוספת, חרדה ממבחנים יכולה לגרום גם לאדם מאוד מוכשר לסטות מהמסלול שיועד לו ולהתקשות למצוא את דרכו חזרה.
למרבה המזל בעשור האחרון התברר כי פסיכותרפיה הנה דרך מאוד אפקטיבית להתגבר על חרדת מבחנים. אבל לפני שנדבר על הטיפול כדאי שנבין מהי חרדת מבחנים. כמו כל סוגי החרדה (פאניקה) גם חרדת המבחנים מקורה במקום עמוק וקמאי בנפש האדם. למרות עובדה זו, הביטוי של התופעה עשוי גם לקבל מאפיינים פיזיולוגיים כמו רעד, הזעה, דפיקות לב, צמרמורות ועוד. פעמים רבות פחד ממבחנים קשור גם לפחד מכישלון, ובגלל ההשפעה הפיזיולוגית הוא בבחינת נבואה שמגשימה את עצמה. כך קורה לא פעם שאנשים נבונים ששולטים בחומר נכשלים בבחינות רק בגלל אותה חרדה.
טוב לדעת שבאמצעות כמה פגישות עם פסיכותרפיסט אפשר ללמוד להתגבר על הפחד ולתעל אותו למקומות חיוביים. אחת הפסיכותרפיות המובילות בישראל היא נלי זיו שהביאה את בשורת התחום הטיפולי הזה לדרום הארץ. זיו, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה התנהגותית קוגניטיבית (CBT), החלה את הקריירה שלה כמטפלת במערכת הציבורית. היום היא פוגשת מטופלים מכל קשת הבעיות, החל בטיפול בלחץ ובחרדה ועד לטיפול בדיכאון קליני, במסגרת פרטית בשלוש קליניקות (בבאר שבע, אופקים ואשקלון), היא מציעה נקודת מבט חדשנית והוליסטית. היא משתמשת בכמה טכניקות טיפוליות ולעתים משלבת ביניהן. נקודת המוצא היא טיפול התנהגותי קוגניטיבי שמתבצע במסגרת שיח טיפולי בקליניקה, ועיקרו, זיהוי המחשבות שבולמות ומפריעות למטופל והחלפתן במחשבות אחרות. לזה מוסיפה נלי זיו, במקרה הצורך, עבודה בדמיון מודרך שבעזרתו ניתן להציף מחשבות אסוציאטיביות שקבורות עמוק ולתרגל את שליטת המוח על התפקודים הגופניים. כלי נוסף בארסנל של נלי הוא אבחון ועבודה באמצעות קלפים טיפוליים, באמצעותם היא מדובבת ומובילה מטופלים לפתוח את ה'דלתות' הרגשיות, שכל עוד הן חסומות יתקשה המטופל להתמודד עם הבעיה. לצד זה משתמשת נלי בטכניקות של 'הקשבה קוונטית' שהתגלו כאפקטיביות, במיוחד כשמדובר בהתמודדות עם חרדת מבחנים או חרדה מתמשכת. הן מאפשרות למטופל למפות את הביטויים הפיזיולוגיים של החרדה, ובהמשך ללמוד לא לפחד מהם ו'להירפא'.
קחו, למשל, את המקרה של ג' סטודנטית באוניברסיטת בן גוריון בנגב, שהגיעה לקליניקה של נלי זיו אחרי שהפחד ממבחנים כמעט וגרם לה לוותר על הלימודים לתואר. כאשר ג' נכנסה למבחן היא תיארה תחושות פיזיות קשות וממש יכלה להרגיש "את הלב יוצא מהחזה". במבחן עצמו ג' היתה לא מרוכזת ולא זכרה את החומר – למרות שיום לפני כן ידעה אותו על בוריו.
במהלך הטיפול נלי זיו תירגלה עם ג' טכניקות של הירגעות. ג' למדה למקד את הפחד מכישלון וקיבלה סט כלים שאיפשר לה להתמודד עם חרדת המבחנים שלה. מהר מאוד גם חל שיפור עצום בהישגיה האקדמיים.
ג' לא לבד. עד היום סייעה נלי זיו לעשרות מטופלים שסבלו מחרדת מבחנים.
מאחר שחרדת מבחנים היא סוג של תופעה מתגלגלת כדאי לטפל בה מהשלבים הראשונים, גם בגיל הנוער. נלי זיו מקבלת מטופלים החל מגיל 14. לזיהוי וטיפול מוקדם יש משמעות שעשויה לשנות מהלך חיים כולל. אמנם, לעתים חרדת מבחנים מתפתחת בגיל מאוחר, אבל כדאי להיות ערניים, על פי רוב התופעה מופיעה בגיל התיכון כאשר דרישות המערכת מלחיצות והציפייה בבית להצליח בבחינות הבגרות יותר מוחשית.