ליווי אנשים המתמודדים עם כאב כרוני

עשרות אלפי ישראלים מוגדרים כסובלים מכאב כרוני. המשמעות של ההגדרה הזו היא שהם מתמודדים עם כאבים קשים וחוזרים על בסיס קבוע. לפעמים הכאב הכרוני הוא תוצאה של פציעה או תאונה כמו פריצת דיסק בגב, לפעמים הוא תולדה של מחלה או הליך רפואי. מרבית הסובלים מכאב כרוני מסתמכים על משככי כאבים מסוגים שונים. שימוש כזה לאורך זמן מתאפיין בעלייה במינון וירידה באפקטיביות. לתרופות האלה יש גם תופעות לוואי. כך, בשורה התחתונה פעמים רבות מי שסובל מכאב כרוני נאלץ גם להתמודדות פנימית מורכבת שגוזלת ממנו משאבים נפשיים גדולים. לכן, למרות שכאב כרוני אינו 'הפרעה נפשית' מומלץ למי שסובל מהתופעה להיעזר בנוסף בטיפול פסיכותרפי.
מבחינת הפסיכותרפיסט ליווי אנשים המתמודדים עם כאב כרוני זו משימה שדורשת הבנה ורגישות רבות.

הפסיכותרפיה ההתנהגותית כמפתח להתמודדות עם מצבים כרוניים
מסתבר שהרבה אנשים שסובלים מכאבים או מחלות כרוניות פונים דווקא לפסיכותרפיה התנהגותית קוגניטיבית (CBT) ולא למסלול של הפסיכואנליזה. הסיבה לכך נעוצה, כנראה, ביכולת של הפסיכותרפיה ההתנהגותית לתת פתרונות קונקרטיים ברמה המעשית ובתוך סדרה מוגדרת של טיפולים שרק במקרים נדירים תעלה על עשרים מפגשים.
הפסיכותרפיה ההתנהגותית מגיעה לעניין הזה בגישה צנועה. היא לא מתיימרת להעלים את הכאב, במקום זה היא בוחרת להעצים את המטופל ומנסה למצוא, יחד איתו, כלים פרקטיים שיאפשרו לו להתמודד עם הכאב ולשמור על שגרת החיים.
הפסיכותרפית ההתנהגותית נלי זיו, עוסקת, בין היתר, בליווי אנשים שמתמודדים עם מחלות כרוניות. בחלק מהמקרים מדובר במחלות פסיכיאטריות, כמו למשל, ליווי אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה. אבל החלק העיקרי של המטופלים בעלי מצב כרוני שהיא פוגשת במהלך פסיכותרפיה באשקלון או במהלך טיפול פסיכותרפיה באופקים הם דווקא אנשים שפונים לסיוע הכאב הכרוני שמייצר לחץ ומועקה נפשית.

מצב כרוני בתודעה
נלי זיו מסבירה: "העובדה שמחלה או כאב כרוניים הם עניין קבוע ומצב שבהגדרה לא נרפאים ממנו, היא כשלעצמה מהווה משא רגשי כבד שמשפיע על התודעה של המטופל. תהליך העיבוד וההתמודדות הנפשית עם הסיטואציה שונה עבור כל מטופל. קשה מאוד לתת מתכון כללי להתמודדות עם מחלה כרונית, לאור הקשיים והמורכבות הספציפית שהיא מייצרת אצל כל אדם. במהלך הטיפול אני מחזירה לאדם את הרצון בחיים ומנסה לתכנן יחד עמו שגרת יום חדשה, ובמידת הצורך מסייעת לו להתמודד עם קשיים רגשיים כמו חרדה, לחצים או דיכאון."
 
נלי זיו מוסיפה: "מאחר שבמקרים רבים המחלה הופכת למרכז חייו של המטופל ומאפילה על זהותו המקורית, הטיפול מתמקד גם באספקט זה ובוחן כיצד גם במציאות הכרונית המטופל לומד לגשר על הפער הזה ולשלב מרכיבים מזהותו הישנה."
כשמדובר בכאב כרוני חלק מהפסיכותרפיסטים, ונלי זיו בכללם, נוקטים בגישה הוליסטית ומשלבים טכניקות טיפול נוספות. למשל, בעזרת 'הקשבה קוונטית' ניתן לבודד את המקור הפיזי של הכאב וללמוד לחיות עמו.
גם טכניקות של דמיון מודרך יכולות להיות אפקטיביות בהתמודדות פרטנית עם כאבים. באמצעות דמיון מודרך ניתן לקחת את המטופל ל'מסע' פנימי ולחפש נתיבים נפשיים שעוקפים את הכאב ומאפשרים למטופל להחזיר את השליטה על חייו.

נלי זיו, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה התנהגותית קוגניטיבית (CBT) נחשבת היום לאחד מהפסיכותרפיסטים הבכירים שפועלים בדרום הארץ. נלי התחילה את הקריירה שלה כמטפלת במערכת הציבורית, בהמשך היא עברה למגזר הפרטי בו היא יכולה להגשים את 'האני מאמין' הטיפולי שלה במלואו. עד היום נלי זיו כבר סייעה בהצלחה לעשרות מטופלים להתמודד עם כאבים ומחלות כרוניות. 
 
נלי זיו - פסיכותרפיה

שעות וימי פעילות
א', ב', ג', ד', ה
8:00-20:00

ימי ו'
8:00-15:30

פרטי יצירת קשר
טלפון
054-73-58-688

דוא"ל

nelyziv436@gmail.com