צחוק ושמחה מול כאב ופחד  - שפרה ארווס

צחוק ושמחה מול כאב ופחד: כך תשחררו את עצמכם טוב יותר

גם בימים אלו, צחוק הוא חלק בלתי נפרד מהיום יום שלנו, ומהווה הזדמנות לסילוק רעלים פיזיים ונפשיים להתחדשות ולשמירה על אורח חיים בריא. מה קורה בגוף במהלך הצחוק? *האם אפשרי לצחוק בתקופות של מלחמה וחשש מאובדן?

בקבוצות הווטסאפ וברשתות חברתיות אחרות, רבים האנשים המעבירים "הומור מלחמתי", ואף "הומור שחור".

"חיילים בעזה מבקשים מאשכנזים להפסיק לשלוח להם אוכל. גם ככה קשה להם......" "אישה אחת אומרת לבעלה: אתה יודע שנשלחתי אליך משמים? הבעל עונה לה: חבל שכיפת ברזל לא פעלה!....." "למכירה בסאעג'איה: בית 4 חדרים.... בעצם 3 חדרים.....2 חדרים....... לא אקטואלי....."

מה קורה לנו בזמן הצחוק?
הבדיחות ובעקבותיהן הצחוק והחיוך גורמים לנו לשחרור מחשבתי לכמה שניות/דקות. הפגת מתח ולחץ מהמציאות היום יומית בה אנו שרויים. דמיינו לכם, לא רק כמה שניות, אלא 20 דקות שבהם אנו צוחקים כדי לאוורר את המוח מהמחשבות המעיקות. כאשר אנו צוחקים אנו מאפשרים להגיון לנוח, ולגוף להטעין את עצמו. הכיצד?

בזמן הצחוק יש זרימת חמצן טובה יותר למוח ולגוף. גם כאשר אנו עצבניים אומרים לנו לנשום כדי להירגע. על אותו בסיס. במציאות כמו שלנו, החמצן הוא מצרך נדיר במחוזותינו.........

רגשות שליליים כגון: פחד, שנאה, כעס, דאגה ועוד, משחררים מהגוף הורמוני סטרס, כדוגמת קורטיזול, הגורמים לנו לפעול ממקום של עצבים ולחץ. הכל מתכווץ בתוכנו. בבטן הרכה שלנו. בנשמתנו. הורמוני הסטרס גורמים למחלות, ולהחלשת מערכת החיסון. מסתבר, שאנו יכולים להיות החברים הטובים ביותר של עצמנו, אם נחליט, וזה רק עניין של החלטה, לצחוק קצת יותר ולסייע לגוף ולנשמה בפעולת הניקוי ע"י סילוק הרעלים מאיתנו.
 

במקביל, לשחרר את ההורמונים הבאים לעזרתנו, כמו הסרטונין והאינדרופינים, שיגרמו לנו להרגעה, להשקטת המחשבות, ליצירה, נתינה ושיקול הדעת. מעל הכל....שיקול הדעת, למען בריאותנו ובריאות משפחתנו. זהו מעגל קסמים המתחיל בנו, ובהחלטה לצחוק ולשמוח יותר.

ובכל זאת, זה הרי לא פשוט. הטלוויזיה, הידיעות, האזעקות, חוסר האונים...
מותר ורצוי להיות בקשת הרגשות. להרגיש כאב, להכיל את המצב, לבכות, "אתה יכול להיות עצוב לפעמים, אבל צריך לזכור שגם כשעצובים, אסור להפסיק את השמחה" (ר' שלמה קרליבך). המלצה: להיות עם אנשים, פחות עם ריבועים כמו טלויזיה, וניידים. חייכו יותר.

ואם אין על מה לצחוק? מחקרים מדעיים מוכיחים, כי לא משנה לגוף אם נצחק עד בכי, או נביים צחוק. ההורמונים הטובים (אינדרופינים ומשפחתם, וסרטונין) משתחררים ומרגיעים במילא. ההירתעות שלנו מלזייף צחוק תיעלם ברגע שנשכיל להרגיש ולהבין את התהליכיים הנפשיים, הבריאותיים השומרים עלינו ומלווים את צמיחתנו בשמחה.

אז מה אפשר לעשות?
במקום לתת ללחץ לשלוט בנו, בואו ננסה להחזיר לעצמנו את השליטה בשמחה, ולחיות טוב יותר. להתחבר לילד/ה שבתוכנו מהמקום הבוגר שבנו וכך, נוכל פשוט להפחית מחיינו מתחים מיותרים, ולהתמודד ביעילות רבה יותר עם הלחצים שעמם אנחנו חייבים להתמודד.
 
נלי זיו - פסיכותרפיה

שעות וימי פעילות
א', ב', ג', ד', ה
8:00-20:00

ימי ו'
8:00-15:30

פרטי יצירת קשר
טלפון
054-73-58-688

דוא"ל

nelyziv436@gmail.com