טיפול בנפגעי נפש הינו מטבע הדברים נושא רגיש. לרוב מדובר באנשים הסובלים מבעיות נפשיות ורגשיות לא קלות אשר בין היתר מפריעות להם לתפקד. רבים מפגועי הנפש אושפזו לא מעט פעמים בבתי חולים, אולם המזור הינו זמני בהחלט, ההפרעה יכולה ללוות את האדם שנים ארוכות ובכך היא מורידה בצורה משמעותית את איכות חייו.
כיצד מטפלים?
כיום נפגעי נפש זכאים לקבל טיפול נפשי, ולא תמיד התרופות הפסיכיאטריות הן אלה שפותרות את המצב. אחד הטיפולים הפופולאריים ביותר בנפגעי נפש נעשה באמצעות שיטת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. זהו טיפול שאיננו אורך יותר מידיי זמן, הוא ממוקד מטרה, כאשר המטרה היא לטפל בסימפטומים מהם סובל האדם הנמצא במצוקה נפשית. כמו כן, מטרת הטיפול היא גם לסייע למטופל לשנות את הרגליו, לעזור לו לפתור בעיות בהן הוא נתקל ועד ללימוד כישורי חיים וכיצד מתמודדים עם החברה. על פי שיטת טיפול זו, יש לדעת לזהות דפוסים חשיבתיים אשר בסופו של דבר פוגעים במטופל ובצורת החשיבה שלו וזיהוי התנהגות מיותרת, או כזו שאיננה תורמת לדבר.
עקרונות הטיפול הקוגניטיבי בנפגעי נפש
בראש ובראשונה על המטפל יהיה להגדיר ולזהות את הבעיה ממנה סובל המטופל. לאחר מכן יהיה עליו בקצב המתאים לחשוף את המטופלים למצבים המעוררים בהם חששות ופחדים. לבסוף, המטפל נוקט במספר טכניקות טיפול יעילות אשר נועדו להרגיע את המטופל ולסייע לו לשלוט בעצמו.
לשיטת טיפול זו גם יתרונות רבים: היא מכוונת מטרה, איננה אורכת זמן רב, במהלך הטיפול יעניק המטפל את הכלים המתאימים על מנת שהמטופל יוכל להתפתח ולהתמודד עם הסביבה שלו. כמו כן ישנה התייחסות לכל אותן בעיות אשר בסופו של דבר גרמו למחלה וכמובן לסימפטומים. המטופל לוקח חלק פעיל במהלך ההליך ויש לו תרומה רבה להישגים אליהם הגיע עד כה.
האם אתם פגועי נפש?
נלי זיו, בעלת תואר שני בפסיכולוגיה קוגניטיבית התנהגותית, מעניקה טיפול לנפגעי נפש בדרום, כל זאת על מנת להקל עליהם ועל סבלם הרב. את זאת היא עושה לא רק מתוך מקצועיות רבה וניסיון רב, אלא גם מתוך רגישות ואמפטיה כלפי המטופלים. נלי מקפידה לשמור על שיתוף פעולה מלא בינה לבינם, או עד שמצבם משתפר פלאים.